ÇEŞME DAMLA SAKIZI KIBRIS TOPRAKLARINDA

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Heyeti, Çeşme Sakız Ağacı Yetiştiriciliği Projesi Kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Ziyaret Etti.

Çeşme Damla Sakızı Kıbrıs Topraklarında

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başlattığı sakız ağacı yetiştiriciliği çalışmaları kapsamında önemli bir adım atıldı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci ve Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kürşat Tetik, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) ziyaret ederek Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ile bir araya geldi.

Ziyaretin ana gündem maddesi, Çeşme'nin doğal ve orijinal damla sakızlarının KKTC'deki yabani sakız ağaçlarına aktarılması projesi oldu. Bakan Çavuş'a, sakız ağacı üretimiyle ilgili kapsamlı bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Sunumda, 2021 yılında İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ve Çeşme İlçe Müdürlüğü teknik personelince titizlikle yürütülen projenin detayları aktarıldı.

Proje kapsamında, havai köklendirme yöntemiyle üretilen özel sakız fidanları, Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesindeki seçkin sakız ağaçlarından ve Ilıca Sakız Ağacı Gen Bankası'ndan temin edildi. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, proje hakkında yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar Yavru Vatan Kıbrıs'a 300'e yakın nitelikli sakız fidanı aktarımını başarıyla gerçekleştirdik. Bu değerli fidanlar, Kıbrıs'ın iki önemli noktasında, Koruçam ve Kalkanlı bölgelerinde toprakla buluşarak Kıbrıs'ta bir Sakız Gen Bankası'nın temelini oluşturdu. Bu fidanlardan elde edilecek yeni sakız ağaçları sayesinde Kıbrıs, gelecekte kendi sakız ihtiyacını karşılayacak potansiyele ulaşacak" dedi.

Şahin, havai köklendirme yöntemiyle elde edilecek yeni fidanların Kıbrıs'ın alçak orman olarak adlandırılan ormanlık alanlarında başarıyla yetişeceğini ve gerçek damla sakızının yaygınlaştırılmasının sağlanacağını vurguladı. Bu iş birliğiyle Kıbrıs'a yeni ve katma değerli bir alternatif tarım ürünü kazandırıldığını belirten Şahin, sakız ağacının aynı zamanda kuraklığa, yüksek sıcaklıklara, yangınlara ve erozyona karşı oldukça dayanıklı bir tür olduğuna dikkat çekti. Şahin, Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün bu kıymetli ağacın üretimi ve yaygınlaştırılması konusunda dünya çapında ses getiren önemli çalışmalara imza attığını ifade ederek, "Bu değerli ve bizim topraklarımızın mirası olan Sakız Ağacının yaygınlaştırılması bizim için çok kıymetli. Bu noktada çalışmalarımız hem İzmir'de hem de Kıbrıs'ta kararlılıkla devam edecek" şeklinde konuştu.

Kıbrıs Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise toplantının ardından yaptığı değerlendirmede, ülkedeki alçak orman arazilerinin sakız ağacı yetiştiriciliği için son derece uygun olduğunu belirtti. Bakan Çavuş, "Özellikle kadınlarımızın emeğiyle bu projenin hedeflenen başarıya ulaşacağına yürekten inanıyoruz" dedi. Bakanlık olarak bu önemli projeye her türlü gerekli desteği vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Toplantıda Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci, sakız fidanlarının üretiminden araziye dikimine, sulama ve gübreleme tekniklerinden budama uygulamalarına kadar tüm tarımsal süreçler hakkında Bakan Çavuş ve diğer yetkililere ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından İzmir heyeti, Kıbrıs'taki sakız ağacı dikim alanlarında incelemelerde bulunarak projenin ilerleyişini yerinde gözlemledi. Bu iş birliği, iki ülke arasındaki tarımsal bağların güçlenmesine ve sakız yetiştiriciliği alanında yeni bir dönemin başlamasına işaret ediyor.

 

İZMİR (UHA) - REMZİ YILDIRIM

EKONOMİ